Todorović
Osnovni podaci
Vinogradi
Selo Potrkanje u opštini Knjaževac, posađeni 2015. godine na 27 hektara: šardone, sovinjon beli, merlo, širaz, kaberne sovinjon, burgundac crni, vranac, rkaciteli.
Vino
10 etiketa. Proizvodnja 100.000 litara godišnje.
Sertifikati
Srpski organski
EU organski
Kontakt
Vinarija Todorović doo
Vinogradarska 32
Potrkanje, 19350
+381 64 520 69 70
O vinariji Todorović
Pasija Aleksandra Todorovića prema vinima i vinarstvu se nakon dugog niza godina u kojima je intenzivno obilazio evropska vinogorja, pretočila u stvarnost kupovinom zemljišta idealnog za vinogradarstvo u selu Potrkanje kod Knjaževca. U ovom regionu su još u prvom veku nove ere Rimljani uzgajali vinovu lozu, o čemu postoje dokazi uklesani na ostacima kamenih delova u lapidarijumu u selu Ravna, koji potiču iz iz tvrđave Timacum Minus, čiji ostaci se nalaze na manje od 2 km od vinarije.
Doktor Kristof Defontejn koji je doktorirao enologiju u Francuskoj, od samog početka je učestvovao u zasadima novih vinograda, savetujući na kojem zemljištu i na kojim parcelama će se saditi koja vinova loza. Od samog početka sadnje vinograda, odlučeno je da će to biti organski vinograd, koji u apsolutno svim zahtevima striktno ispunjava zahteve organske proizvodnje. Organska vina u Vinariji Todorović su proizvod prenosa znanja i iskustva doktora Defontejna, sa vrhunskim uklapanjem različitih tehnoloških procesa sa terorarom Potrkanja.
Teroar Potrkanja je u nekim delovima jedinstven, počevši od toga da je u sredini između čuvenih srpskih planina: Rtnja i Stare planine, od kojih dobija vetrove i svežinu. Za ovaj region se smatra da ima najveću temperaturnu razliku između prosečne dnevne i prosečne noćne temperature, gde vreli dani i hladne noći veoma pogoduju vinovoj lozi i omogućuju proizvodnju premijum vina. Vinogradi se nalaze na 2-3 km od srednjeg toka Belog Timoka, koji je u tom delu pitoma i plodonosna reka, koja omogućava veoma bujnu vegetaciju u tom regionu. Vazduh je izuzetno čist, ne samo što se vetrovi spuštaju sa Rtnja i Stare planine, već i zbog toga što u okolini nema industrije niti zagađivača.
Grožđe se na svih 27 hektara bere ručno i selektuje, kako bi samo najbolje grožđe ušlo u vinariju, u punoj fenološkoj zrelosti, čime se dobija vrhunska osnova za dalju preradu. Sumpor se dodaje u minimalnim količinama, nikad više od 80 mg/l, a u velikom broju vina, nivo sumpora je znatno niži. Bistrenje se vrši filtracijom ili prirodnim bistrenjem, zavisno od vrste vina i tehnoloških postupaka koji se primenjuju. Vina su suva, imaju 13-14 % alkohola, očuvane voćnosti i izraženih aroma, naglašene svežine, posebno kod belih sorti, usled izbalansirane kiselosti. Burad su od francuskog hrasta, od najboljih francuskih proizvođača.
Organska vina
Rosé
Roze vino od sorte burgundac crni
Sauvignon blanc
Belo vino od sorte sovinjon beli
Chardonnay
Belo vino od sorte šardone
Merlot
Crveno vino od sorte merlo
Cabernet sauvignon
Crveno vino od sorte kaberne sovinjon
Teorema
Crveno vino od sorti merlo (55%) i kaberne sovinjon (45%)
Opus
Crveno vino od sorte vranac
Shiraz
Crveno vino od sorte širaz
Pinot noir
Crveno vino od sorte burgundac crni