Mala škola organske poljoprivrede
Kako mi to radimo
Zemljište
Čuvanje i unapređenje živog sveta u zemljištu je najvažnije u organskoj proizvodnji. Kako to postižemo.
Insekti
Insekticidi su strogo zabranjeni, a ipak nemamo problema sa njima. Tajna je u biološkoj raznovrsnosti.
Bolesti loze
U organskoj proizvodnji loza uglavnom sama sebe štiti. Mi pomažemo malo kad zatreba.
Ishrana
Ako se stvori dovoljno humusa lozi ne treba nikakva druga ishrana. Kako ga mi stvaramo i čuvamo.
Četiri principa organske proizvodnje
Princip zdravlja
Uloga organske poljoprivrede je da održi i poboljša zdravlje ekoloških sistema i organizama od onih najmanjih u zemljištu sve do ljudskih bića. Cilj organske poljoprivrede je da proizvede visokokvalitetne, hranjljive proizvode koji doprinose sprečavanju bolesti i opštem dobrom zdravlju. Zbog toga se u organskoj poljoprivredi ne koriste sintetička đubriva, pesticidi, lekovi za životinje i dodaci hrani koji mogu imati negativni uticaj na zdravlje. Glavne karakteristike principa zdravlja su imunitet, otpornost i sposobnost regeneracije.
Princip ekologije
Organska poljoprivreda prati opšte prirodne ekološke cikluse i prirodnu ravnotežu prilagođene lokalnim uslovima, kulturi i veličini poseda. Spoljni inputi se moraju smanjiti na minimum kroz recikliranje i efikasno korišćenje materijala i energije. Upravljanje u organskoj poljoprivredi mora obezbediti poboljšanje u životnom okruženju, štedljivo korišćenje resursa i očuvanje genetskog potencijala i biološke raznovrsnosti
Princip pravičnosti
Princip pravičnosti zahteva da svi uključeni u lanac organske proizvodnje moraju obezbediti pravičan pristup svima koji su uključeni u lanac - proizvođačima, radnicima, prerađivačima, distributerima, trgovcima i potrošačima. Organska proizvodnja treba da teži da svi u lancu imaju kvalitetan život, da svi imaju pristup hrani, kao i da umanjuje siromaštvo. Životinje moraju da žive u uslovima koje odgovaraju njihovoj fiziologiji, prirodnom ponašanju i dobrobiti. Prirodni resursi se ne smeju iscrpljivati već se moraju koristiti tako da budu dostupni i budućim generacijama.
Princip pažnje
Povećanje efikasnosti i produktivnosti ne sme da ugrozi zdravlje i dobrobit u lancu ishrane. Nove tehnologije moraju da se pažljivo prouče, a postojeće metode stalno preispituju. Opreznost i odgovornost su glavne karakteristike upravljanja organskom proizvodnjom. Najnovije naučno znanje mora se koristiti zajedno sa sakupljenom mudrošću iz tradicije i lokalnim iskustvima. Odluke treba da uzmu u obzir sve one koji bi mogli da trpe posledice njihovog donošenja, i da se donose kroz transparentan proces koji uključuje široko sudelovanje svih zainteersovanih.