Kovačević

Osnovni podaci

Vinogradi

Irig, Fruška gora 75ha sertifikovano, 15h u konverziji: šardone, sovinjon beli, kaberne sovinjon, merlo

Vino 4 etikete, 20.000 litara godišnje

Sertifikati

Srpski organski

Kontakt

Vinarija Kovačević
Vojvode Putnika 78
22406 Irig, Srbija
+381 62 880 56 99

prodaja@vinarijakovacevic.com

O vinariji Kovačević

Vinarstvo podrazumeva mnogo toga, ali jedno je njegova suština: strast. 

Šta je potrebno za dobro vino? Podneblje. Zemlja. Vinograd. Dobro grožđe. Podrum. Umeće i znanje. Vreme i strpljenje. Strast. I stalno traganje….

Krenuli smo iz jednog malog porodičnog vinograda smeštenog na južnim fruškogorskim padinama iznad Iriga, sa željom da naša mala porodična vinarija raste i da razvijamo novi talas vinarstva u Srbiji. Nadali smo se da ćemo povratiti starinsku slavu Fruške gore, divni sjaj koji će ponovo zablistati sa njenih padina prekrivenih vinovom lozom. Mnogo je koraka potrebno da bismo stigli do dobrog vina. Na tom putu vina koračali smo kroz istoriju, kroz predele našeg podneblja, kroz naše vinograde i podrume. To traganje ne znači da stalno idete u istom smeru. Nekada ćete se vratiti i unazad kroz vreme, kao što smo se mi posvetili organskoj proizvodnji i izučavanju najstarijih vinskih tehnika, poput dugih maceracija grožđa i proizvodnje vina u amforama.

Vinarija Kovačević 2019. godine započinje projekat konverzije svojih ranih zasada vinograda u sistem organskog uzgoja vinove loze. Danas, imamo 115 ha (hektara) vinograda u organskom uzgoju, od kojih je 90 ha organski sertifikovanih vinograda, dok je 25 ha još uvek u konverziji.

AURELIUS S EDICIJA
• Tip vina: Suvo crveno vino
• Sorta grožđa: Cabernet Sauvignon 50% i Merlot 50%
Grozdje je iz sopstvenih organski sertifikovanih vinograda – Fruskogorsko vinogorje.
• Proces proizvodnje: Maceracija i fermentacija sa autohtonim kvascima odvijaju se u hrastovim bačvama zapremine 3000 l i 5000 l. Vino sazreva 12 meseci u hrastovim baricima (50% novi, 50% korišteni barici), zatim još godinu dana u velikim bačvama.
• Boja: Intenzivna rubincrvena
• Opis: Visok napad aroma, dominiraju voćne arome kupine, borovnice, crne ribizle, praćene uticajem kvalitetnog hrastovog bureta, koje je dalo note vanile, kedra i slatkih začina. Na ukusu kompleksno, eterično i elegantno vino, voćnog karaktera, sa notama kupine i ribizle, sa diskretnom notom zrele crvene paprike, koja ovom vinu daje dodatni osećaj svežine, srednjih kiselina, punijeg tela i intenzivne taninske strukture, sa taninima koji su sitni i fino granulirani uz dugotrajnu začinsku završnicu.
• Alkohol: 15 %
• Temperatura služenja: 16° – 18° C
• Dostupno u 0.75 l, 1,5 l, 3 l i 5 l

SAUVIGNON S EDICIJA
• Tip vina: Suvo belo vino
• Sorta grožđa: Sauvignon blanc
Grozdje je iz sopstvenih organski sertifikovanih vinograda – Fruškogorsko vinogorje.
• Proces proizvodnje: Fermentacija je spontana, autohtonom mikroflorom. Deo vina fermentiše i odležava u velikoj bačvi, deo u buradima od 500 l. Odležavanje u boci traje nekoliko meseci.
• Boja: Svetložuta sa zelenkastom nijansom
• Opis: Na mirisu dominiraju arome tropskog voća i ananasa, koji se prepliću sa diskretnim mirisima zove. Na ukusu mekano, sveže, vino srednjeg tela, sa kompleksnim voćnim, herbalnim i kremastim aromama hrasta u završnici.
• Alkohol: 13 %
• Temperatura služenja: 8° – 10° C
• Dostupno u 0.75 l


CHARDONNAY S EDICIJA
• Tip vina: Suvo belo vino
• Sorta grožđa: Chardonnay
Grozdje je iz sopstvenih organski sertifikovanih vinograda, fruškogorskog vinogorja.
• Proces proizvodnje: Fermentacija je spontana, autohtonom mikroflorom, izvodi se u hrastovim buradima zapremine 225 l, 300 l i 500 l, potom vino nastavlja sazrevanje 12 meseci u bačvama zapremine 3000 l. Odležavanje u boci traje nekoliko meseci.
• Boja: Intenzivna zlatnožuta
• Opis: Na mirisu intenzivno i kompleksno vino sa dominantnim aromama tropskog voća, kruške i biskvita. Kompleksno vino, punog tela sa izraženim tercijarnim aromama. Na ukus idealno integrisano sa prefinjenim aromama orašastih plodova, smokve, vanile sa svežinom zrelog voća koje krasi dugotrajna puterasta završnica sa notama orijentalnih suvih začina.
• Alkohol: 14,5 %
• Temperatura služenja: 10° – 12° C
• Dostupno u 0.75 l

 
 

Organska vina

Chardonnay S Edicija

Belo vino od sorte šardone

Sauvignon S Edicija

Belo vino od sorte sovinjon beli

Aurelius S Edicija

Crveno vino od sorti merlo i kaberne sovinjon