Doja

Osnovni podaci

Vinogradi

Toplička kotlina, Blace. Vinogradi 40ha posađeni od 2010: tamjanika, šardone, burgundac sivi, prokupac, kaberne sovinjon i merlo.

Vino

9 etiketa, 270.000 boca godišnje

Sertifikati

Srpski organski
EU organski

Kontakt

TODY DOO Blace
Donja Jošanica bb,
18420 Blace

+381 11 65 55 666
+381 63 22 45 61

O vinariji Doja

Vinarija Doja je porodična vinarija koja nasleđuje dugu vinogradarsku tradiciju porodice Todić, započetu davne 1879. godine. Danas je ona potvrda da tradicija i savremeni pristup proizvodnji grožđa ne isključuju jedna drugu već se savršeno dopunjuju.

Vinogradi se nalaze u Topličkoj kotlini, na zatalasanim padinama i jugozapadnim ekspozicijama na nadmorskoj visini od 470 m. U zaleđini vinograda na severu, nalazi se planina Jastrebac a na jugu planina Kopaonik. Okruženost planinama sa svih strana formira prirodni amfitetatar sa specifičnim vodnim i temperaturnim režimom.

Zahvaljujući svežini koja dolazi sa planina i pravi velika temperaturna kolebanja između dana I noći u vreme sazrevanja grožđa, grožđe postepeno sazreva, a rezultat su sveza vina bogatog aromatskog kompleksa. Zahvaljujući interakciji specifičnih mezoklimatskih uslova, zemljišta (šist) i sorte nastala su autentična vina sa snažnim i prepoznatljivim pečatom topličkog terroira.

U srcu vinograda nalazi se vinarija sa podrumom, degustacionom salom i apartmanima.

Sorta prokupac je amblem vinarije Doja. Vekovima gajena kao dominantna sorta na području Toplice, sorta se prilagođavala uslovima lokalne klime I kao takva opstala do današnjih dana. Otuda potiče i specifičnost i kvalitet prokupca sa ovih prostora.

Vino Doja Prokupac i Doja Breg Prokupac su višestruko nagrađivana vina na međunarodnim takmičenjima što je potvrda autentičnosti i kvaliteta naših vina.

Doja Prokupac – Igor Lukovic, urednik casopisa Vino&Fino i medjunarodni sudija na takmicenjima

Vino nastaje pažljivom selekcijom groždja i fermentacijom u otvorenim tankovima. Maceracija i fermentacija su kontrolisani na stabilnoj temperaturi. Posle fermentacije vino odležava u srpskim hrastovim buradima 12 meseci, a zatim još 6 meseci u boci dok ne bude potpuno spremno za izlazak na tržište.

Obilje primarnih, dopadljivih voćnih aroma zaokupiće vam pažnju već na prvom mirisanju. Ređaju se zgnječenje šumske kupine, crvene ribizle i prezrele crne višnje, zaogrnute razvijenim i potpuno ukroćenim mirisima hrasta, koji prizivaju topli tost i slatkaste, začinske note. Naglašena voćna svežina dominira i na nepcima, gde vino otkriva i svoje fine, sazrele tanine. Sve zajedno, stapa se u umereno dug, mek i zaokružen završni ukus.

Organska vina

Prokupac

Crveno vino od sorte prokupac

Breg Prokupac

Crveno vino od sorte prokupac