Doja
Osnovni podaci
Vinogradi
Toplička kotlina, Blace. Vinogradi 40ha posađeni od 2010: tamjanika, šardone, burgundac sivi, prokupac, kaberne sovinjon i merlo.
Vino
9 etiketa, 270.000 boca godišnje
Sertifikati
Srpski organski
EU organski
- Web sajt
- YouTube
- Web šop i isporuka
- Degustacije u vinariji
- Restoran
- Smeštaj
Kontakt
TODY DOO Blace
Donja Jošanica bb,
18420 Blace
+381 11 65 55 666
+381 63 22 45 61
O vinariji Doja
Vinarija Doja je porodična vinarija koja nasleđuje dugu vinogradarsku tradiciju porodice Todić, započetu davne 1879. godine. Danas je ona potvrda da tradicija i savremeni pristup proizvodnji grožđa ne isključuju jedna drugu već se savršeno dopunjuju.
Vinogradi se nalaze u Topličkoj kotlini, na zatalasanim padinama i jugozapadnim ekspozicijama na nadmorskoj visini od 470 m. U zaleđini vinograda na severu, nalazi se planina Jastrebac a na jugu planina Kopaonik. Okruženost planinama sa svih strana formira prirodni amfitetatar sa specifičnim vodnim i temperaturnim režimom.
Zahvaljujući svežini koja dolazi sa planina i pravi velika temperaturna kolebanja između dana I noći u vreme sazrevanja grožđa, grožđe postepeno sazreva, a rezultat su sveza vina bogatog aromatskog kompleksa. Zahvaljujući interakciji specifičnih mezoklimatskih uslova, zemljišta (šist) i sorte nastala su autentična vina sa snažnim i prepoznatljivim pečatom topličkog terroira.
U srcu vinograda nalazi se vinarija sa podrumom, degustacionom salom i apartmanima.
Sorta prokupac je amblem vinarije Doja. Vekovima gajena kao dominantna sorta na području Toplice, sorta se prilagođavala uslovima lokalne klime I kao takva opstala do današnjih dana. Otuda potiče i specifičnost i kvalitet prokupca sa ovih prostora.
Vino Doja Prokupac i Doja Breg Prokupac su višestruko nagrađivana vina na međunarodnim takmičenjima što je potvrda autentičnosti i kvaliteta naših vina.
Doja Prokupac – Igor Lukovic, urednik casopisa Vino&Fino i medjunarodni sudija na takmicenjima
Vino nastaje pažljivom selekcijom groždja i fermentacijom u otvorenim tankovima. Maceracija i fermentacija su kontrolisani na stabilnoj temperaturi. Posle fermentacije vino odležava u srpskim hrastovim buradima 12 meseci, a zatim još 6 meseci u boci dok ne bude potpuno spremno za izlazak na tržište.
Obilje primarnih, dopadljivih voćnih aroma zaokupiće vam pažnju već na prvom mirisanju. Ređaju se zgnječenje šumske kupine, crvene ribizle i prezrele crne višnje, zaogrnute razvijenim i potpuno ukroćenim mirisima hrasta, koji prizivaju topli tost i slatkaste, začinske note. Naglašena voćna svežina dominira i na nepcima, gde vino otkriva i svoje fine, sazrele tanine. Sve zajedno, stapa se u umereno dug, mek i zaokružen završni ukus.
Organska vina
Prokupac
Crveno vino od sorte prokupac
Breg Prokupac
Crveno vino od sorte prokupac