Burma

Osnovni podaci

Vinogradi

Selo Čerević na Fruškoj gori. Vinograd iz 2008. godine: portugizer, frankovka i kaberne sovinjon. Vinograd iz 2016. godine: probus, sila, neoplanta, crna tamjanika i sremska zelenika.

Vino

3 etikete, 2.500 litara godišnje.

Sertifikati

Srpski organski (konverzija)

Kontakt

Vinarija Burma
Mažuranićeva 85
21131 Petrovaradin

vinarija.burma@gmail.com
+381 62 59 44 70

O vinariji Burma

Jelena i Marko Burmudzija bave se poljoprivrednom proizvodnjom od 2005 godine. Sopstvenu vinariju odlučuju da pokrenu 2014. godine kada dolaze u posed prvog parčeta poljoprivrednog zemljista, u selu Čerević na Fruškoj gori. Vinograd se nalazi na oko 500 m udaljenosti od Dunava. Početna ideja je bila da se gaje isključivo autohtone sorte, pa su tako 2016. godine posađene novonastale srpske sorte probus, sila i neoplanta. Nekoliko godina kasnije sadi se i crna tamjanika, a posle nje i sremska zelenika. Od 2022. godine u posedu je i vinograd posađen 2008. godine, na nadmorskoj visini od oko 200 m u blizini nacionalnog parka Fruška gora, a u kojem se nalaze portugizer, frankovka i kaberne sovinjon.

Trenutno (2023) su u asortimanu 3 etikete: Sila, Probus i Neoplanta. Vinogradi su u 2.godini konverzije na organsku proizvodnju, a vina se prave sa minimumom intervencije u podrumu.

Neoplanta je srpska novonastala sorta koja je priznata 1970. godine. Nastala je ukrštanjem sorti smederevka i traminac. Vino ima izrazito muskatni miris, izražene kiseline, i svelo je ćilibarne boje. Naša Neoplanta se 50 % macerira 5 dana, dok je ostatak ide bez maceracije. Berba je ručna, a odležavanje u inoxu. Proizvodi se oko 500 flaša. Prinos po čokotu je 1 kg.

Sila je takodje novonastala sorta priznata 1988. godine, a nastala je ukrštanjem sorti kevedinka i šardone. Sila se bere ručno, a proizvodi u inoxu, bez maceracije. Vino ima hramoničan ukus i arome kuvanih jabuka i dunja koje su ukomponovane sa finim kiselinama. Svetlo je ćilibarne boje. Proizvodi se oko 900 flaša. Prinos po čokotu je 1 kg.

Probus je novonastala sorta dobijena ukrštanjem kadarke i keberne sovinjona, a priznata je 1983. godine. Vino je izrazito jako obojeno, puno tanina i aroma bobičastog voća. Probus se macerira oko 15 dana i odlezava u polovnom bariku 10 meseci. Proizvodi se oko 2.000 flaša. Prinos po cokotu je 1,7 kg.

Organska vina

Sila

Belo vino od sorte sila

Neoplanta

Belo vino od sorte neoplanta

Probus

Crveno vino od sorte probus