Ivanović

Osnovni podaci

Vinogradi

Župa, brdo Varina, Borije i Aleksandrovac. 4ha: tamjanika, prokupac, kaberne sovinjon, merlo.

Vino

4-5 etiketa, 50.000 litara godišnje

Sertifikati

Srpski organski
EU Organski

Kontakt

Vinarija Ivanović
10. Avgust 18
37230 Aleksandrovc

ivanovicvino@gmail.com
+381 69 27 07 117
+381 69 15 54 548

O vinariji Ivanović

Vinarija Ivanović se nalazi u Aleksandrovcu u okviru porodične kuće i jedna smo od prvih vinarija novog vinskog talasa, ali naša priča seže unazad čitav vek. Osnovao nas je  pradeda Dragoslav I. Ivanović 1919. godine, i od tada smo prošli kroz razne izazove, ali nikada nismo napustili svoje korene.  Oslanjali smo se uvek na autohtone sorte, prokupac i tamjaniku koje i dan danas dominiraju našim vinogradima.

Današnju vinariju započeo je njegov istoimeni unuk, poznatiji kao Gaga. Pre tačno 27 godina, opčinjen  svojim dečačkim uspomenama i vođen tradicijom, obnovio je dedinu proizvodnju. Njegova vizija, ljubav prema zavičaju i strast prema vinu prenela se i na nas, njegovu decu. Mi smo Ivan i Nadežda, četvrta generacija  čuvara porodične tradicije.

Naši vinogradi smešteni su u Župi, maloj pitomoj kotlini u podgorinama planina Željina i Kopaonika. Regiji oduvek  poznatoj po prirodno idealnim uslovoma za uzgoj grožđa. Krasi je mikro-klima formirana pod uticajem reljefa, pa je sunčevi zraci obasjavaju po čitav dan, sa svih strana, što grožđu izuzetno godi.  U našem posedstvu su  4ha vinograda koji se mahom prostiru južnim padinama župske kotline, smešteni na nadmorskoj visini izmedju 260m i 400m. Najviše na lokalitetu brda Varina gde je zastupljena specifična bela krečnjačka zemlja, u Župi poznatija kao belobrežina. Sadrži u sebi neogene gline izmešane sa peskovima i vulkanskim pepelom  što našem  grozđu daje posebne karateristike i sve što mu je potrebno da zablista u boci.  

U toku prerade i vinifikacije vina, negujemo stil prirodne proizvodnje i minimalnog tehnološkog upliva u podrumu. Spontana fermentacija na prirodnim kvasima, bez ikakvih intervencija na vinu, sem kontrole temperature. Vina ne sadrže aditive sem sumpora.

Naša filozofija usredsređena je na očuvanje sortnih karakteristika grožđa, stoga posebnu pažnju posvećujemo uzgoju i tretmanu u vinogradima. Trudimo se da vina budu spoj tradicionalnog i modernog, izbalansirana i elegantna, a opet snažna, robusna i aromatična.

Vinarija Ivanović za nas više je od vinarije. To je priča o porodici,  strasti i  ljubavi,  neprekidnoj odanosti tradiciji. To je mesto gde se vreme kroz generacije prepliće stvarajući izvanredne priče u svakoj boci.

Organska vina

No. 1/2

Crveno vino od sorti prokupac , kaberne sovinjon  i merlo

No.3/4

Belo vino od sorte tamjanika

Zanos

Desertno vino od sorte Rajnski rizling