MV - Mladen Vujić

Osnovni podaci

Vinogradi

Grad Stalać, ukupno 6 ha – 1 ha posađen 1915., 5 ha posađeni 2014.: tamjanika, smederevka, šardone, prokupac, merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran.

Vino

 6 etiketa, 18.000 boca godišnje

Sertifikati

Organski srpski za vinograde
Organski srpski za vina

Kontakt

Mladen Vujić Vinarija d.o.o.
Moravska bb
Grad Stalać

vinarija.vujic@gmail.com
+381 (63) 208 718

O vinariji MV

Mladen R. Vujić je svoj san da obnovi dedine vnograde iz 1915. godine i posadi nove organske vinograde počeo da ostvaruje 2014. godine. Uspešan i tražen advokat iz Beograda, putovao je do Grada Stalaća i nekoliko puta nedeljno, jer je želeo da lično posadi, oreže i okopa svaki čokot. Danas u penziji ima više vremena, a i dalje sve radi lično, ručno.

Vinogradi se nalaze na vrhu brda, na nadmorskoj visini od 260 do 300 metara, na potezu iznad Kule Todora od Stalaća, između Južne i Zapadne Morave, sa pogledima 360 stepeni.

Vinarija MV posebnu pažnju posvećuje samoodrživoj proizvodnji grožđa, zdravom životu i očuvanju prirode. Tako nastaju prirodna, organska vina, sa vrenjem na prirodnim kvascima, spontane fermentacije.

Ovaj proces proizvodnje je veoma star. U vinariji se proučavaju načini na koje su se vina nekada proizvodila, ne negirajući napredak nauke, ali želeći da se prirodni proces unapredi i da se da lični pečat.

Vina od belih sorti grožđa dobijaju se produženom maceracijom. U kontaktu su sa pokožicom najmanje nedelju dana, u zavisnosti od vizije vinara, zdravlja i sorte grožđa. Ovakvom tehnikom dobija se puna ekstrakcija vina, ukusa i boje. Rezultat su punije telo, izražene punoća i struktura vina, kao i pojačani ukusi, buke i boja. Tako nastaju oranž vina vinarije MV.

Ni bela ni crvena vina se ne bistre i ne filtriraju, niti se koriste bilo kakvi aditivi, pa ni sumpor.

Organska vina

Justice

Oranž vino od sorte šardone

Hope

Oranž vino od sorte tamjanika

Temperance

Crveno vino od sorte merlo

Fortitude

Crveno vino od sorti kaberne sovinjon i kaberne fran