Ishrana vinove loze

U zdravom zemljištu, bogatom humusom, vinovoj lozi nije potrebna nikakva dodatna ishrana. Organski proizvođač se pre svega brine o zdravlju života u zemljištu, poboljšavanju strukture zemljišta i količini organske materije u njemu.

Iako je dozvoljeno, a ponekad i poželjno đubriti vinograd stajnjakom, organski vinogradari to izbegavaju iz više razloga. Pre svega, stajnjak sadrži dosta azota koji vinovoj lozi uglavnom nije dodatno potreban, a izaziva truljenje organske materije na površini zemlje i gubitku ugljenika u atmosferu, umesto da se on zarobi u zemljištu i iskoristi kao hrana za mikroorganizme. Zatim, stajnjak često nije prevreo pod idealnim uslovima (temperatura vrenja od 80C i više) pa sadrži seme nepoželjnih i invazivnih biljaka koje se posle teško iskorenjuju. Konačno, stoka se danas često pumpa steroidima i antibioticima čiji ostaci ubijaju mikroorganizme u zemljištu.

Kravlja balega u vrenju

Ukoliko je neophodno, bolje rešenje od stajnjaka je glistenjak. To je u principu stajnjak koji su preradile Kalifornijske gliste. On je garantovano bez ostataka medikamenata i semena korova, a ima i veću mikrobiološku aktivnost od čistog prevrelog stajnjaka.

Kalifornijske gliste u delimično prerađenom kompostu

Najbolji načini ishrane vinograda su zelenišno đubrivo i čaj od komposta.

Zelenišno đubrivo su ostaci zatečenog rastinja, kao i žitarica i mahunarki posađenih u jesen, koji se u kasno proleće pokose ili povaljaju i ostave da ih živi svet iz zemljišta razloži u humus. Pored toga što hrane zemljište, ovi ostaci, posebno ako se povaljaju, prave debeo sloj mulča koji štiti zemljište od isparavanja tokom najtoplijih letnjih meseci. Oni takođe pomažu da se smanji temperatura u vinogradu što povoljno utiče na sinhronizaciju fenološke i tehnološke zrelosti.

Čaj od komposta se pravi kada se mala količina komposta stavi u vodu u koju se doda melasa (šećer) i ekstrat algi, a zatim uvede kuseonik (najčešće pumpom za akvarijume). Posle jedan dan tečnost (čaj) se procedi i njime prska zemlja ili krošnja. Pored minerala, čaj od komposta sadrži veliku količinu mikroorganizama koji pospešuju rast i stvaranje prirodnog imuniteta vinove loze. Kod pripreme čaja od komposta u vodu se mogu dodati i razne druge biljke u zavisnosti od potreba vinove loze: rastavić za kalijum, kopriva za azot, itd.