Despotika

Osnovni podaci

Vinogradi

Vlaški Do, Smederevska Palanka. Vinogradi 20 ha posađeni 2008: tamjanika, sovinjon beli, burgundac beli, rajnski rizling, prokupac, merlo, burgundac crni i kaberne sovinjon.

Vino

18 etiketa, 80.000 litara godišnje

Sertifikati

Srpski organski

Kontakt

Vinarija Despotika d.o.o.
Vlaški Do
11423 Smederevska palanka

(+381) 26 302 126
(+381) 69 8214 174
vinarija@vinarijadespotika.rs

O vinariji Despotika

Vinarija Despotika je 2023. godine proslavila svoju trinaestu berbu po redu. Trinaest godina posvećenog rada u vinogradu i u vinariji kako bismo dostigli kvalitet  kome težimo.

Nalazimo se u Šumadiji, nadomak Smederevske Palanke, na jugo-zapadno orijentisanoj padini nazvanoj Straževica, odakle pogled seže do Avale, Kosmaja, Bukulje i Rudnika.

Pripadamo Krnjevačkom vinogorju i posedujemo 20 ha vinograda, na tri različite lokacije što nam omogućava da iskoristimo najbolje od svakog teroara, u skladu sa raznovrsnim domaćim i stranim sortama loze koje smo pažljivo birali.

Obzirom da bez prirode ne bismo mogli ništa, trudimo se da što manje intervenišemo u vinogradu, obrađujemo većinu površina ručno, groždje ručno beremo, a vinograde Morave gajimo organski.

Morava ima intenzivne note citrusa, zelene jabuke, bele breskve, sa pozadinom herbalnih nota žalfije, ruzmarina i poljskog cveća. Morava ima izraženu svežinu i skladno telo dobijeno negovanjem „sur lie“ metodom, a sazrevanjem u boci razvijaju se mineralne arome kremena i dima.

Svaka sorta, a samim tim i svako vino je stilski unapred zamišljeno. Naš tehnolog Miloš Nikolić naporno radi na postizanju što boljeg kvaliteta, koristeći svoje dugogodišnje iskustvo i najsavremeniju opremu, bez čega nije moguće ispuniti visoka očekivanja poznavalaca naših vina.

Na samo sat vremena vožnje od Beograda, Vinarija Despotika je privlačna turističko-hedonistička destinacija gde se možete opustiti uz različite degustacije vina ili kreativne menije sa akcentom na lokalne proizvode uz uparivanje vina i hrane. Prostor namenjen degustaciji se sastoji od velike sale i terase sa panoramskim pogledom.

Nudimo i opciju smeštaja u nekoj od kompletno opremljenih soba, orijentisanih ka jugozapadnim padinama vinograda, tako da nećete propustiti nijedan romantičan zalazak sunca. Naravno, mislili smo i na najmlađe, pa smo prostranu zelenu površinu između vinograda merloa i prokupca pretvorili u piknik zonu sa delom za zabavu, gde ćete moći da uživate u sunčanim danima i neverovatnom pogledu na vinograde i Šumadiju.

 

Organska vina

Morava

Belo vino od sorte morava

Morava oranž

Oranž vino od sorte morava

Morava kasna berba

Slatko vino od sorte morava