Bikicki

Osnovni podaci

Vinogradi

Selo Banoštor, Fruška Gora. Vinogradi 11ha: traminac crveni, sovinjon beli, burgundac crni, burgundac sivi, crna tamjanika i merlo

Vino

12-14 etiketa, 40,000 litara godišnje

Sertifikati

Srpski organski

Kontakt

Bikicki vinarija d.o.o.
Vinogradarska 17
22211 Veliki Radinci

office@bikicki.rs
+381 65 28 36 825

O vinariji Bikicki

Naši vinogradi se nalaze u selu Banoštor, na severnim obroncima Fruške gore, na obodu nacionalnog parka Fruška gora, okrenuti prema reci Dunav. Radimo zajedno sa enologom Oskarom Maurerom na proizvodnji karakternih vina koja izražavaju teroar iz kojeg potiče njegovo grožđe.

Obrađujemo oko 11 ha organski tretiranih vinograda, a grožđe se bere ručno sa prinosom od cca 5 t/ha.

Zemljište u vinogradima je izuzetno raznoliko i uglavnom je sastavljeno od gline gajnjače i smonice sa prisustvom vulkanskih stena, krečnjaka i laporca. Takvo zemljište je propusno i bogato hranljivim materijama i veoma lako za obradu. Naši vinogradi imaju koristi od uticaja reke Dunav, dobijajući drugi odsjaj sunca koji sprečava smrzavanje zimi, a pruža hladan povetarac leti. Na 140-220 m.n.v., sa više od 3.500 sunčanih sati godišnje i dovoljno kiše, imamo sve što je potrebno da obezbedimo grožđe za odlično vino.

Fruška gora, koja se nalazi u severozapadnoj Srbiji, je drevna vinska regija i prirodni geološki fenomen. Rimsko carstvo je u velikoj meri koristilo srpske vinograde zbog kvaliteta teroara, nazvavši ga Alma Mons („plodna planina“), i prvi su zasadili vinograde na Fruškoj gori. Fruška Gora se prostire na 45. severnoj paraleli, isto kao i Bordo. Često nazivan „ogledalom geološke prošlosti“, formiran je od slojeva gotovo svakog geološkog perioda, a pre otprilike 10 miliona godina bio je ostrvo u Panonskom moru. Bogata geološka istorija regiona imala je ogroman uticaj na karakter i raznovrsnost zemljišta u regionu.

U podrumu radimo po principima niske intervencije, bez ikakvih enoloških dodataka, sem malo sumpora pre flaširanja. Fermentacija je isključivo na prirodnim kvascima i bez dodatnih intervencija u podrumu. Mi smo deo RAW društva i sledimo francusku povelju „Vin Methode Nature“. Naša filozofija u vinima je ravnoteža i elegancija – verovanje u korišćenje prirodnih principa za proizvodnju čistih vina koja izražavaju voćnost koju terroir pruža u našem grožđu.

Organska vina

Victor

Penušavo pét nat vino od sorte sovinjon beli

S/O

Oranž vino od sorte sovinjon beli

Sfera

Belo vino od sorte burgundac sivi i sovinjon beli

Cu

Oranž vino od sorte burgundac sivi

Moma

Belo vino od sorte traminac crveni

Nikka

Penušavo pét nat vino od sorte burgundac crni

Sfera Noir

Crveno vino od sorte burgundac crni

Pinotte

Crveno vino od sorte burgundac crni

Uncensored

Oranž vino od sorte traminac crveni

Makana

Slatko belo vino od sorte traminac crveni

Crna tamjanika

Crveno vino od sorte crna tamjanika

Makana Noir

Slatko crveno vino od sorte crna tamjanika

Lily

Roze vino od sorte merlo

Nadia

Roze vino od sorte burgundac crni