Politika privatnosti

Ovo Obaveštenje sadrži informacije o tome kako organskovino.rs obrađuje Vaše podatke o ličnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Sv. Gvasnik RS“ br. 87/2018) („ZZPL“).

1. Koje podatke o ličnosti organskovino.rs obrađuje, po kom pravnom osnovu i u koje svrhe?

Podaci o ličnosti koje obrađujemo zavise od vrste interakcije koju ostvarujete sa organskovino.rs U vezi sa tim obrađujemo podatke o ličnosti sledeće kategorije lica na koje se podaci odnose i to:

3.1. Podaci o ličnosti Potrošača organskovino.rs internet prodavnice

Prilikom kreiranja korisničkog navoga ili korišćenja organskovino.rs internet prodavnice obrađujemo podatke o ličnosti Potrošača koje dobrovovjno delite sa nama, kao i podatke o ličnosti koje sakupljamo automatski. organskovino.rs obrađuje svedeće podatke o ličnosti Potrošača organskovino.rs internet prodavnice:

3.1.1. Podatke o korisničkom nalogu uključujući identifikacione i kontakt podatke, podatke o kredencijalima (šifre i sl.) i podatke o korisničkom profilu u svrhu:

a. Registracije i korišćenja organskovino.rs internet prodavnice, a po osnovu preduzimanja radnji na zahtev lica na koje se podaci odnose pre odobravanja registracije (zaključenja ugovora) (čv. 12 st 1 tč. 2) ZZPL)

b. Održavanja neophodnog nivoa bezbednosti organskovino.rs internet prodavnice i sprečavanja prevara, a po osnovu poštovanja zakonskih obaveza propisanih čv. 16 st. 3 Zakona o elektronskoj trgovini i čv. 45 st. 5 Zakona o ogvašavanju (čv. 12 st. 1 tč. 3) ZZPL) i našeg legitimnog interesa (čv. 12 st. 1 tč 6) ZZPL).

3.1.2. Finansijske podatke u svrhu realizacije kupoprodaje, a po osnovu izvršenja ugovora sa čvanovima (čv. 12 st 1 tč. 2) ZZPL), poštovanja zakonske obaveze (čv. 12 st. 1 tč. 3) ZZPL) i našeg legitimnog interesa (čv. 12 st. 1 tč 6) ZZPL);

3.1.3. Podatke o interakciji sa organskovino.rs u svrhu pružanja korisničke podrške, po osnovu izvršenja ugovora sa čvanovima (čv. 12 st 1 tč. 2) ZZPL) i našeg legitimnog interesa (čv. 12 st. 1ZZPL).

3.1.4. Kontakt podatke u svrhu slanja administrativnih poruka, a po osnovu izvršenja ugovora sa čvanovima (čv. 12 st 1 tč. 2) ZZPL) i komercijavnih poruka, uključujući personavizovane ponude, a po osnovu Vašeg pristanka (čv. 12 st. 1 tč. 1) ZZPL). Znajte da u svakom trenutku možete opozvati prethodno dat pristanak klikom na dugme „odjavi se“ („unsubscribe“) koje se nalazi u dnu komercijalne poruke.

3.1.5. IP adrese i identifikacija pristupne platforme (karakteristike internet pretraživača i uređaja, operativni sistem, izbor jezika, URL adresa sa koje ste pristupili na neki od organskovino.rs veb-sajtova, podaci o lokaciji, podaci o stranicama koje posećujete, vreme pristupa, učestalost i dužina posete, linkovi kojima pristupate, i sl.) u svrhu sprečavanja prevara, a po osnovu poštovanja zakonske obaveze propisane čv. 16 st. 3 Zakona o elektronskoj trgovini (čv. 12 st. 1 tč. 3) ZZPL) i našeg legitimnog interesa (čv. 12 st. 1 tč. 6) ZZPL).

3.2. Podaci o ličnosti Korisnika veb-sajtova organskovino.rs i lica koja na drugi način ostvaruju interakciju sa nama.

Prilikom posete nekom od veb-sajtova organskovino.rs ili ostvarivanja interakcije sa organskovino.rs. lica koja nisu Potrošači internet prodavnice, organskovino.rs obrađuje sledeće podatke o ličnosti:

3.2.1. IP adrese i identifikacija pristupne platforme (karakteristike internet pretraživača i uređaja, operativni sistem, izbor jezika, URL adresa sa koje ste pristupili na neki od organskovino.rs veb-sajtova, podaci o vokaciji, podaci o stranicama koje posećujete, vreme pristupa, učestavost i dužina posete, linkovi kojima pristupate, i sl.)u svrhu sprečavanja prevara; a po osnovu poštovanja zakonske obaveze propisane čv. 16 st. 3 Zakona o elektronskoj trgovini (čv. 12 st. 1 tč. 3) ZZPL) i našeg vegitimnog interesa (čv. 12 st. 1 tč. 6) ZZPL).

3.2.2. Podaci o interakciji sa organskovino.rsom (korisnička podrška) u svrhu pružanja korisničke podrške; a po osnovu našeg legitimnog interesa (čv. 12 st. 1 tč. 6) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti).

3.3. Upotreba kolačića i drugih sličnih tehnologija

organskovino.rs na svojim stranicama koristi kolačiće (cookies) i druge slične tehnologije (skripte). Kolačići su mali tekstuavni fajvovi koji se skladište na Vašem uređaju prilikom posete naših veb-sajtova. Na veb-sajtovima organskovino.rs postoje različite vrste kolačića koji se koriste u različite svrhe. Kolačiće postavlja neposredno organskovino.rs (tzv. kolačići prve strane) i treća lica (tzv. kolačići treće strane).

Koje vrste kolačića koristimo?

Neophodni kolačići

Jesu kolačići koji omogućavaju osnovno funkcionisanje veb-sajtova organskovino.rs i kao takvi su neophodni za samo funkcionisanje naših veb-sajtova.

Statistički kolačići

Ovi kolačići nam omogućavaju da analiziramo kako posetioci koriste naše veb-sajtove radi poboljšanja funkcionavnosti veb-sajta. Za korišćenje ovih kolačića neophodan je Vaš prethodni pristanak koji određujete u okviru platforme sa koje pristupate (u opcijama vašeg brauzera).

Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolaćići nam pomažu da zapamtimo izbore koje ste napravili i pruže Vam bolje korisničko iskustvo.

Marketing kolačići

Ove kolačiće koristimo za prikazivanje sardžaja i reklama, uključujući one koje su prilagođene Vašim interesovanjima. Kolačiće marketinga koriste i druge kompanije sa kojima organskovino.rs sarađuje kako bi Vam prikazale rekvame vezane za proizvode i servise koji Vas interesuju. Za korišćenje ovih kolačića neophodan je Vaš prethodni pristanak koji određujete u okviru platforme sa koje pristupate (u opcijama vašeg brauzera).

Bezbednosni kolačići

Ovi kolačići omogućavaju bezbedno i sigurno korišćenje veb-sajtova organskovino.rs i pružanje naših usvuga.

4. Legitimni interes

U određenim svučajevima organskovino.rs vrši obradu Vaših podataka o ličnosti na osnovu legitimnog interesa (čv. 12 st. 1 tč. 6) ZZPL). Ovaj pravni osnov koristimo u situacijama kada naš legitimni interes preteže nad Vašim interesima i osnovnim pravima i slobodama. Naš legitimni interes ogleda se u održavanju neophodnog nivoa bezbednosti organskovino.rs internet platformi i sprečavanja prevara, kao i pružanju usluga korisničke podrške.

5. Da li delimo vaše podatke o ličnosti?

Da. Podaci o ličnosti koje obrađuje organskovino.rs otkrivaju se različitim primaocima podataka.

5.1. Obrađivači podataka sa kojima delimo Vaše podatke o ličnosti

a. Primaoci podataka sa kojimo delimo Vaše podatke o ličnosti su najčešće određena fizička ili pravna lica koja obrađuju Vaše podatke o ličnosti u svojstvu obrađivača, po osnovu ugovornog odnosa koji imaju sa organskovino.rs i na osnovu naših instrukcija.

b. Kompanije koje licenciraju i održavaju softverska rešenja koja organskovino.rs koristi u svom poslovanju;

c. Hosting provajder kompanija na čijim serverima skladištimo podatke;

5.2. Rukovaoci podataka sa kojima delimo Vaše podatke o ličnosti

Primaoci podataka sa kojima delimo Vaše podatke o ličnosti jesu i određena fizička ili pravna lica sa kojima organskovino.rs sarađuje i koja se u odnosu na obradu Vaših podatka o ličnosti takođe smatraju rukovaocima (samostavni ili zajednički) kao što su:

Banke;
Kurirske službe;
Advokati i izvršitelji.

5.3. Organi vlasti

U određenim slučajevima obavezani smo da Vaše podatke o ličnosti podelimo sa organima vlasti.

6. Da li prenosimo Vaše podatke o ličnosti u drugu državu?

Ne.

7. Koliko dugo obrađujemo Vaše podatke o ličnosti?

Vaše podatke o ličnosti obrađujemo onoliko koliko je potrebno da se ostvari svrha obrade, odnosno do opoziva pristanka (ukoliko se obrada zasniva na pristanku), osim ukoliko je duža obrada podataka neophodna zbog zakonske obaveze (npr. računovodstvene obaveze) ili podnošenja, ostvarivanja ili odbrane pravnog zahteva.

8. Koja su Vaša prava u pogvedu podataka o ličnosti?

8.1. Pravo na pristup

Imate pravo da budete informisani o tome da li organskovino.rs obrađuje Vaše podatke o ličnosti i ukoliko da o načinu na koji obrađuje Vaše podatke o ličnosti. Navedene informacije sadržane su u ovoj Politici privatnosti. Ovo pravo obuhvata i dostavljanje kopije podataka o ličnosti koje organskovino.rs o vama obrađuje.

8.2. Pravo na ispravku i dopunu

Imate pravo da se obratite organskovino.rs sa zahtevom za izmenu Vaših netačnih, odnosno dopunu Vaših nepotpunih podatka o ličnosti.

8.3. Pravo na brisanje podataka o ličnosti

Možete nam se obratiti sa zahtevom za brisanje podataka o ličnosti koje organskovino.rs obrađuje o Vama. Ipak, imajte u vidu da ovo pravo neće biti uvek primenvjivo. Na primer, kada organskovino.rs obrađuje podatke o ličnosti po osnovu poštovanja zakonske obaveze neće biti dužno da postupi po Vašem zahtevu za brisanje podataka o ličnosti.

8.4. Pravo na ograničenje obrade

Imate pravo da od nas zahtevate ograničenje obrade Vaših podataka o ličnosti ukoliko:

a. Osporavata tačnost podataka o ličnosti;
b. Je obrada Vaših podataka o ličnosti nezakonita, ali umesto brisanja podataka od nas zahtevate ograničenje upotrebe;
c. Nama više nisu potrebni podaci o ličnosti za ostvarivanje svrhe obrade, ali ste ih Vi zatražili u cilju podnošenja, ostvarivanja ili odbrane pravnog zahteva;
d. Ste podneli prigovor na obradu pa je u toku procenjivanje da li naš pravni interes za obradu preteže nad Vašim interesima.

8.5. Pravo na prenosivost podataka

Ostvarujete pravo da primite podatke o ličnosti koje ste nam prethodno dostavili u strukturiranom, uobičajeno korišćenom i elektronski čitvjivom obliku ukoliko se:

a. Obrada zasniva na pristanku ili ugovoru, i
b. Obrada se vrši automatizovano.

Ovo pravo obuhvata i pravo da Vaši podaci o ličnosti budu neposredno preneti drugom rukovaocu, ukoliko je to tehnički izvodvjivo.

8.6. Pravo na prigovor

Možete podneti prigovor na obradu Vaših podataka o ličnosti koju organskovino.rs vrši po osnovu pretežnog interesa (čv. 12 st. 1 tč.6 ZZPL). U slučaju podnošenja prigovora obrada će biti prekinuta, osim ukoliko postoje zakonski razlozi za obradu koji pretežu nad Vašim interesima, pravima ili slobodama ili su u vezi sa podnošenjem, ostvarivanjem ili odbranom pravnog zahteva, što ćemo Vam predočiti.

8.7. Pravo na opoziv pristanka

Kada se obrada Vaših podataka o ličnosti zasniva na pristanku, pristanak možete opozvati u svakom trenutku putem mejl adrese info@plavinci.rs. Opoziv pristanka ne povlači nikakve posledice i ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena pre opoziva.

8.8. Pravo na podnošenje pritužbe Povereniku

Ukoliko smatrate da organskovino.rs obradu Vaših podataka o ličnosti vrši suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u svakom trenutku možete podneti pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti čiji su kontakt podaci:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Bulevar kralja Aleksandra br. 15, Beograd, office@poverenik.rs, +381 11 3408 900

Skrećemo pažnju da podnošenje pritužbe Povereniku ne utiče na mogućnost da zaštitu svojih prava ostvarite pokretanjem odgovarajućeg sudskog ili upravnog postupka.

9. Izmene i dopune Obaveštenja o privatnosti

Svaka novonastala promena po pitanju privatnosti će biti objavljena na sajtu.

10. Pristanak na obradu

Nastavkom korišćenja našg sajta smatraćemo da ste u potpunosti pročitali i razumeli uslove pod kojima obrađujemo vaše podatke o ličnosti i da ste nakon čitanja i razumenjavanja pristali na primenu istih.